TAHTA KURUSU
Tahta kurusu kan emerek beslenen bir haşeredir. Boyları 2 - 5 mm arasında değişmektedir. Evlerimizde en sık görüldükleri yerler ahşap mobilyaların aralarında, duvar diplerinde, parkelerdeki çatlakların aralarında vb.. şeklindedir. Tahta kurusu kendi ağırlığının 5 - 6 katına kadar kan emebilir. Kan emerek beslenen bir asalak böcek diyebileceğimiz tahta kurusu insanlara uyurken saldırırlar. Tahtakurusu tarafından ısırılan kişi çoğu zaman uykuda olduğu için farkında olmaz. Fakat daha sonra şiddetli kaşıntı ve bu kaşıntı sonucunda da vücutta oluşan kabarcıklar çok can sıkıcıdır. Tahta kurusu ısırığı alerjik durumlara sebep olabilir. Bir çok doktora göre tahta kurusu ısırığı ile bulaşıcı hastalık bulaşma riski çok düşüktür. Fakat tahta kurusu sadece insan kanıyla beslenmez. Mesela bir insanı ısırmadan önce üzerinde kuduz mikrobu taşıyan bir farenin kanını emmişse çok riskli durumlar ortaya çıkabilir.
Tahtakuruları yaklaşık 2 yıla kadar yaşabilirler. Renkleri koyu kahverengi, kahverengi, siyaha çalan kahve veya açık kahverengi olabilir. Yaşam alanlarına göre renkleri ve boyutları farklılık gösterir. Tahta kurusu ezilince etrafına çok kötü bir koku yayar. Hatta öyle ki küçücük boyuna rağmen tüm bir odayı o kötü kokusu kaplayabilir. İnsana saldırıp kanını emen tahta kurusu daha sonra emdiği kanı sindirmek için kuytu bir köşeye çekilerek emdiği kanı günlerce hazmetmeye çalışır. Daha sonra acıkınca yeniden üzerimize dadanırlar. Tahta kurusu çift cinsiyetli bir böcektir. Bazı durumlarda erkekler kendi aralarında çiftleşerek yumurta bırakabilirler. Bu sebeple çok hızlı üreyebilirler. Tahtakurusunun yeryüzünde bilinen 75 türü vardır. Tahta kurusu çok uzun süre açlığa dayanabilir. Vücut yapıları ovaldir. Bu durum onların kapı ve pencere aralarından kolayca evlerimize girmelerine yardımcı olur.
Tahta kurusu tek seferde 200 adete kadar yumurta bırakabilir. Tahta kuruları yumurtalarını ılık,nemli ve sıcak yerlere bırakmayı tercih eder. Ayrıca yumurtalarını bıraktıkları yerlerin korunaklı alanlar olmasına da dikkat ederler. Tahta kurusu ile mücadele de uzman ilaçlama ekiplerinden yardım istenmelidir. Tahta kurusu ilaçlama işlemlerinde bütün ilaçlama yöntemleri kullanılabilir. Fakat yoğun bir tahta kurusu istilası söz konusu olduğu durumlarda kokulu ilaçlama en etkili böcek ilaçlama yöntemidir. Kokulu böcek ilaçlaması öncesinde gerekli tüm tedbirler alınmalı ve ihmale mahal verilmemelidir. Çünkü kokulu ilaçlama son derece etkili bir ilaçlama yöntemidir. Böceklerde etkili olduğu gibi insan veya başka evcil hayvanlar tarafından solunması, temas edilmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilir.